A szaloncukor őse, a XIV. századi Franciaországból származik. Ekkor még fondant –cukornak hívták, ami egy cukoroldat főzésével készült, kikristályosított puha massza volt. Hozzánk csak az 1800-as években került és vált népszerű karácsonyi édességé. Eleinte kézzel készült az édesség, ám már a XIX. század végén megjelent az első gép is, amely Stühmer Frigyes első magyar gőzüzemű csokoládégyárában működött. 1891-ben, Kugler Géza, „Legújabb nagy házi cukrászat” könyvében, már 17 féle szaloncukor leírása szerepelt. Korábban még két papírba csomagolták a karácsonyi csemegét. A czukkerek csillogó papírba csomagolták, amelynek széleit sokáig kézzel rojtozták.
Manapság rengeteg ízesítésben lehet kapni a szaloncukrokat. A hagyományos zselés, és karamelláson túl, a kókuszos, a csokis, konyakmeggyes, whiskys, marcipános, madártejes, áfonyás, sőt még akár alkoholos ízesítésű is kapható.
Egy átlag magyar akár 50 szaloncukrot is behabzsol december eleje és január eleje között. Vásárláskor nézzétek meg a lejárat dátumát, és inkább dobozosat vegyetek, mivel azok kevésbé tudnak megrepedezni, és ezzel együtt kiszáradni!
Akár otthon is készíthettek magatoknak a finomságokból. Az alábbi receptek a mindegette.hu oldalról származnak.
Fondant szaloncukor
Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj
Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig.
Marcipános szaloncukorkülönlegesség
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.
Hűtés után csomagolható.
Diós-narancsos szaloncukor
Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj
Elkészítés: A diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók:
5 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 evőkanál kókuszlikőr
pár kanál hideg víz
1,5 kanál kókuszzsír vagy vaj
15 dkg csokoládé
Elkészítés: A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.
MOST A GROOVE-ON
TOP 100 '10-ES ÉVEK
ES SHEERAN
SHAPE OF YOU
MARK RONSON & BRUNO MARS
UPTOWN FUNK
ADELE
ROLLING IN THE DEEP
AVICII feat. ALOE BLACC
WAKE ME UP
MAROON 5 feat. CHRISTINA AGUILERA
MOVES LIKE JAGGER